IRC Tekniikan- ja tieteentorneilla

Talojen IRC-kanavien #tekniikantornit ja #tieteentornit kautta saa reaaliaikaista tietoa, mitä taloissa tapahtuu. Kanavilla välitetään tietoa sekä järjestettävistä ajankohtaisista tapahtumista ja toiminnasta että spontaanimmasta aktiivisuudesta, kuten kysellään naapureita mukaan hetken mielijohteesta tapahtuvaan grillailuun, elokuva- ja saunailtoihin tai kauppareissuille ja muihin vastaaviin aktiviteetteihin.

Kanavat toimivat myös aktiivisena palaute- ja tiedotuskanavana naapurien välillä: tavaroiden myynti, lahjoittaminen ja vaihtokaupat toimivat näppärästi ja on helppoa kysellä ja seurata esimerkiksi kuuluuko oma musiikki naapuriin asti tai havaitsevatko muut jostakin kantautuvia ääniä. Kanavalla on perinteisesti vihjaistu myös uskonnollisten saarnaajien ym. yllättävien vieraiden liikkeistä rappukäytävässä.

Keskustelunaiheet kanavilla ovat vapaita ja yleinen keskustelu voi soljua saumattomasti yllämainituista vaikkapa päivän uutisaiheisiin ja arkisempiin asioihin kuten bongattuihin lähikaupan tarjouksiin.

Asuntokohteiden kanavat löytyvät IRCnet -verkosta.


IRC lyhyesti

IRC, eli Internet Relay Chat, on reaaliaikainen keskusteluprotokolla, joka mahdollistaa useiden ihmisten yhtaikaisen vuoropuhelun ns. kanavilla sekä kahden ihmisen väliset private-keskustelut. Lisätietoa osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/IRC.


Irkkaaminen web-selaimella

Vaivaton tapa nopeaan ja satunnaiseen irkkaamiseen on http://chat.mibbit.com/.

Kun web-sovellus on käynnistynyt:

  • Valitse serverivalikosta (kohdassa ”Connect”) valinta ”IRCNET”
  • Kirjoita nick-kenttään haluamasi nimimerkki jolla esiinnyt
  • Channel-kenttään kirjoitetaan kanava, jonne haluat liittyä, esimerkiksi #tekniikantornit
  • Lopuksi paina Connect-näppäintä.

Näin voit jutella #tekniikantorneilla. Muistathan, että toiset kanavalla keskustelijat eivät välttämättä vastaa heti!

Yksityisviesti toiselle käyttäjälle onnistuu kahdella tavalla

  • Kanavavälilehdessä klikkaamalla haluamaasi nimimerkkiä oikean reunan listassa, ja valitsemalla PM
  • Kirjoittamalla viestikenttään komento ”/query jonkun_nimimerkki” ilman hakasulkeita.

Yksityiskeskustelu aukeaa omaan välilehteensä.

Muut IRC-sovelukset

Omalle koneellesi voit halutessa asentaa erillisen IRC-asiakasohjelman, esim. ChatZilla tai MIRC.

  • Liity ensin IRCnet-palvelimelle komennolla /server irc.inet.fi
  • Kun olet IRCnet-palvelimella, liity kanavalle komennolla /j #tekniikantornit

Edistyneemmille irkkaajille

Web-irc:n ja erillisen IRC-asiakasohjelman ongelmia ovat, että pääset seuraamaan vain sen aikaisia keskusteluja, jolloin IRC-ohjelmasi tai web-porttaali on ollut päällä.

Keskusteluja tai yksittäisiä viestejä kanaville kuitenkin saattaa tulla milloin tahansa. Näitäkin viestejä voisi olla kiva seurata jollain tavalla. Joku saattaa myös haluta lähettää sinulle nopean privaviestin luettavaksi myöhemmin, vaikket juuri nyt olisikaan koneen ääressä. Myös astmk-laisten ”operatiivisia viestejä” voi ilmaantua kanaville milloin tahansa, eikä koneen ja IRC-ohjelman päällä pitäminen 24/7 aina ole houkuttelevaa. On olemassa joitain tapoja ratkaista ns. backlogien seurantaongelma.

Yksi ratkaisu ongelmaan on käyttää ns. shell-palvelua. Sitä käyttävät suurin osa astmk-aktiiveista sekä lähes kaikki kokeneemmat IRC-käyttäjät. Shell-palvelu mahdollistaa käytännössä sen, että voit pysyä kanavilla ympäri vuorokauden kuitenkaan pitämättä omaa konetta jatkuvasti päällä. Kirjautuessa uudelleen shell-palvelimelle, voit tarkkailla jälkikäteen kanavilla käytyjä keskusteluja siltä ajalta kun et ole ollut kirjautuneena.

Oheisella sivulla on pitkähkö, mutta varsin aloittelijaystävällinen ohje shell-irkkaamisen perusteisiin Screen ja Irssi -ohjelmia käyttäen. Shellin opettelu on opettelemisen arvoista, mikäli kiinnostusta on vähänkin enemmän IRC:tä kohtaan.

Ohjeet aloittelijalle Irssin & Screenin ajamiseen shell-koneella :!: Huomaa, että nämä ohjeet ovat vanhentuneet!