Pyykkituvat


Yleistä

Pesutuvan laitteet ovat käytettävissä joka päivä klo 7—22.
1.1.2018 alkaen varauksia pesuloihin ja saunoihin voi tehdä TOASbooking-järjestelmän kautta, joka löytyy omaTOAS-palvelusta. Kuivaushuonetta ja pyykkinaruja ei tarvitse varata erikseen.

Pyykkikoneen pesuohjelma kestää yleensä noin 35—55 min riippuen pyykin määrästä ja pesuohjelman lämpötilasta. Siivous.info ja Martat tarjoavat kattavasti ohjeita pyykinpesuun.

Voit varata yhteensä 30 vuoroa joka viikko, kuitenkin enintään viisi tuntia yhtäjaksoisesti ja korkeintaan kaksi viikkoa etukäteen. Myös naapurirakennusten pesutuvat ovat käytettävissä: ABC, DEF ja Tieteentornit muodostavat jokainen oman avainryhmänsä, joiden sisällä omilla kotiavaimilla pääsee naapuritalojen sauna- ja pesutiloihin. Mikäli sinulla on useita koneellisia pyykkiä, pyri varaamaan useampia koneita samanaikaisesti.

Ethän varaa turhaan liian pitkiä vuoroja. Muista käyttää varaamasi vuorot tai peru ne ajoissa. Jos aikaa jää runsaasti käyttämättä, peru varauksesi! Mikäli myöhästyt yli 10 minuuttia varatun vuorosi alusta, vuoro vapautuu toisten käytettäväksi.

Muista hakea vaatteesi pesukoneesta & kuivausrummusta ohjelman päätyttyä! Vinkki: Laita muistutus kännykkään.

Mikäli havaitset vikoja tai jokin pesutuvassa on rikki, tee vikailmoitus. Kiireelliset vikailmoitukset tehdään suoraan huoltoyhtiön päivystysnumeroon 010 270 8888.

Huomaathan, että pyykkitupien pesukoneet eivät sovellu mattojen pesuun. Lähin ilmainen matonpesupaikka kuivaustelineineen löytyy kesäisin Suolijärvenkadulta, läheltä uimarantaa. Lähin mattopesula sijaitsee Turtolan kauppakeskuksessa.


Pyykkikone

Tekniikantorneilla on käytössä Talpet HW 64 ja Tieteentorneilla hieman uudistunut malli Talpet HC 65. Molempien kapasiteetti eli kerralla pestävä enimmäismäärä on 6,5 kg pyykkiä. Hienopyykkiä pestäessä suositeltu täyttömäärä on enintään puolet kapasiteetista. Lue käyttöohjeet huolellisesti.

Koneen etupaneelissa on kolme näyttöä, joista vasemman puoleinen näyttää lämpötilan, keskimmäinen jäljellä olevan pesuajan minuutteina ja oikean puoleinen valitun pesuohjelman (1-9). Näyttöjen alapuolella sijaitsevat koneen käyttöpainikkeet: VALITSE (V) pesuohjelman valintaan, KÄYNNISTÄ (I) koneen käynnistykseen/pysäytykseen ja EKO (1/2) jolla voi valita vedensäästöohjelman, kun pyykkiä on vähän. Pesuohjelman etenemistä voi seurata käyttöpaneelin vasemmassa reunassa olevista pienistä punaisista merkkivaloista.

Koneen täyttöluukku avataan vetämällä kahvasta kevyesti ja suljetaan painamalla kahva kiinni rauhallisesti.

Lajittele pyykki pesuohjemerkkien mukaan ja tarkista, että taskut ovat tyhjät. Vieraiden esineiden joutuminen pesurumpuun voi vaurioittaa konetta.

Pesuohjelmien lämpötilat, kesto (noin 5 minuutin tarkkuudella) ja käytetyt pesuainelokerot:

Pesuohjelma nro Esipesun lämpötila °C Pesuohjelman lämpötila °C Kesto min Esipesu Pesuaine Huuhteluaine
1 40 90 50 A B C
2 - 90 55 - B C
3 40 60 45 A B C
4 - 60 40 - B C
5 40 40 35 A B C
6 - 40 35 - B C
7 30 30 35 A B C
8 - 30 30 - A C
9 - kylmäpesu 25 - A C

Annostele pesu- ja huuhteluaine pesuainelokeroihin yllä olevan taulukon mukaisesti. Noudata aina aineiden valmistajien annosteluohjeita! Yleensä pienempi määrä pesuainetta riittää, jos pyykkisi ei ole erittäin likaista. Tahrojen käsittely pesuaineella parantaa pesutulosta. Pesuainelokeroiden (A, B, C) kansi on koneen päällä. Lokero soveltuu vain jauhemaisille pesuaineille. Asukastoimikunta suosittelee nestemäistä pesuainetta ja pesupalloa, sillä neste liukenee paremmin pesuveteen ja jättää koneeseen vähemmän pesuainejäämiä. Ohjeita pesuaineen valintaan.

Kone käynnistetään painamalla KÄYNNISTÄ (I) -painiketta. Ohjelman käynnistyttyä valittua ohjelmaa osoittava numero vilkkuu oikeanpuoleisessa näytössä kahden minuutin ajan. Tänä aikana ohjelmavalintaa voidaan vielä muuttaa painamalla VALITSE (V) -painiketta ilman ohjelman keskeyttämistä. Tarvittaessa pesuohjelma voidaan keskeyttää painamalla KÄYNNISTÄ (I) -painiketta.

Täyttöluukku voidaan avata, kun näyttöön on ilmestynyt teksti ”End” rummun pysähtymisen ja tyhjentymisen jälkeen.

Huom! Pesutuvan laitteet sammuvat ajastetusti tasan klo 22.00. Huolehdi, että pesuohjelma ei jää kesken, sillä pesukoneen luukku ei aukea jos koneessa on vettä sisällä! Pesukoneen näytöllä lukee, kauanko pesuohjelma kestää (kts. kuva yllä).


Kuivausrumpu

Talpet KR 2000 kuivausrummun tilavuus on 201 l ja sillä voi kuivata 6-10 kiloa pyykkiä. Kuivatus kestää pyykin määrästä riippuen 10—70 minuuttia.

Rumpukuivaus on nopea, helppo ja energiataloudellinen tapa kuivattaa pyykkiä. Pyykin tulee kuitenkin olla lingottua ennen rumpukuivausta. Rumpukuivauksen jälkeen pyykki on pehmeää ja helposti jälkikäsiteltävää.

Mankeloitavat pyykit kannattaa jättää hieman kosteiksi.

Villaa ja pellavaa lukuunottamatta lähes kaikki tekstiilit soveltuvat rumpukuivaukseen. Tarkista aina vaatteiden pesuohjelaput ennen rumpukuivausta!

Kuivausrumpu on varustettu kahdella nukkasuodattimella, jotka on aina puhdistettava huolellisesti ennen koneen käyttöä ja sen jälkeen. Täyttöluukun alareunaan sijoitettu nukkasuodatin on helposti puhdistettavissa luukun ollessa auki. Erillinen suodatinyksikkö puhdistetaan vetämällä suodatinta ulos ja pyyhkimällä nukka pois suodattimesta. Kuivausrumpu ei käynnisty, jos suodatin ei ole kunnolla paikallaan.

Kuivausrummussa ei saa kuivata pyykkiä, joka on käsitelty tulenaroilla tai myrkyllisillä aineilla. Itsesyttymisvaaran takia kuivat pyykkit tulee noutaa pois rummusta heti kuivauksen jälkeen.

Kuivausrummun käyttäminen on helppoa käyttöpaneelin ohjelman- ja lämpötilanvalitsimilla.

  1. Avaa täyttöluukku ja puhdista nukkasuodattimet.
  2. Laita lingottu märkä pyykki rumpuun ilmavasti ja oikaistuna.
  3. Sulje täyttöluukku kevyesti painamalla.
  4. Valitse kuivauslämpötila (kylmä, lämmin tai kuuma). Kuumin lämpötila voi vahingoittaa herkkiä tekstiilejä, mutta kuvattaa pyykit nopeimmin.
  5. Valittavana on aikaohjelman lisäksi kaksi pyykin jäännöskosteuteen perustuvaa automaattiohjelmaa. Kaikkiin ohjelmiin sisältyy rypistymistä estävä jälkijäähdytys. Valitse haluamasi ohjelma kääntämällä ohjelmavalitsinta myötäpäivään.
  6. Käynnistä kuivausrumpu painamalla ohjelmavalitsina.
  7. Käytön jälkeen jätä täyttöluukku auki ja puhdista nukkasuodattimet.


Kuivaushuone ja pyykkinarut

Kuivaushuoneet on varustettu tehokkailla Talpet Sahara Eko kuivauskoneilla, jotka tuottavat 1700 m³/h ilmavirran. Pyykit kannattaa ripustaa kahdelle vierekkäiselle pyykkinarulle, jotta vaatteiden ympärillä on mahdollisimman paljon ilmatilaa. Ilmavasti ripustettu pyykki kuivuu muutamassa tunnissa, joten vaatteita ei tarvitse jättää kuivaushuoneeseen pitkäksi aikaa. Muista hakea kuivuneet vaatteesi pois!

Kuivaushuoneeseen hylätyt vaatteet kerätään pois kuukausittain.