Isännöinti ja huolto

TOAS Kiinteistöosasto (isannointi(at)toas.fi) huolehtii yleisistä isännöintiin liittyvistä hallinnollisista asioista, kuten luvista porata asunnossa.

Huoltoyhtiö Kotikatu kiinteistöpalvelut suorittaa tavanomaiset isännöinnin tehtävät (muuttotarkastukset, vikailmoitusten käsittely) sekä huolehtii ulkoalueista ja yhteisistä tiloista. Siivooja käy taloissa viikoittain.

Hissien huolto on ulkoistettu KONE Hissit Oy:lle. Asiakaspalvelukeskus 24h: 0800 150 63.

Pirkanmaan jätehuolto huolehtii roskakatosten tyhjennyksestä.


Vikailmoitukset

Asukkaalla on ilmoitusvelvollisuus kaikissa vikatilanteissa! Jos huomaat vian asunnossasi tai yleisissä tiloissa, tee siitä välittömästi vikailmoitus TOASille.

Kiireelliset vikailmoitukset suoraan huoltoyhtiön päivystysnumeroon 010 270 8888. Tämä koskee myös ilkivaltaa, kuten rikottuja ikkunoita tai ovia. Huom! Päivystysnumeroon soittaminen on maksullista, 0,084 €/puhelu + 0,167 €/min.

Soita hätänumeroon 112 vakavissa häiriö- ja vaaratilanteissa, erityisesti jos havaitset tuntemattomia tekemässä ilkivaltaa.


Ovien avaus ja vara-avaimet

Avain unohtui? Ovien avaus tilataan huoltoyhtiön päivystysnumerosta 010 270 8787 arkisin klo 7-16, klo 16-7 ja viikonloput 010 270 8888 ja siitä veloitetaan (laskutettuna tai kortilla avauksen yhteydessä):

Huom! Päivystysnumeroihin soittaminen on maksullista, 0,084 €/puhelu + 0,167 €/min.

Vara-avaimen voi lainata TOASin toimistolta veloituksetta. (Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.) Laina-avain tulee palauttaa samana päivänä ennen asuntotoimiston sulkemisaikaa.

Avainten häviämisestä on ilmoitettava TOASin asuntotoimistolle! Hävinneestä avaimesta veloitetaan 50 €, lukkojen uudelleensarjoituksesta 150€.


Toiminta varkauksien ja ilkivallan estämiseksi

Ikävä kyllä myös TTornien alueella voi tapahtua autoihin, pyöriin ja varastoihin kohdistuvia murtoyrityksiä ja ilkivaltaa. Suojaa omaisuutesi ja pysy tarkkaavaisena – mikäli havaitset ilkivaltaa tai asiattomia henkilöitä pyörimässä alueella, soita välittömästi hätänumeroon 112.

Jos pyöräsi on uusi, hieno ja tehty rahanarvoisista osista, se kannattaa säilyttää sisätiloissa ja hyvin lukittuna: pyörää on vaikeampi viedä, kun sen runko on lukittu telineeseen. Kalliit urheilupyörät on viisainta pitää tallessa omassa asunnossa eikä yleisissä varastotiloissa.
TOAS on koonnut sivuilleen ohjeita pyörävarkauksien ehkäisemiseksi.

Autosi ei houkuttele murtautumaan, jos näkyvillä ei ole irtotavaroita, stereoiden etulevyä ja rattiin on kiinnitetty tukeva metallinen rattilukko. Erilaiset varashälyttimet ovat hyödyllisiä vain, jos voit kuulla hälytyssireenin asuntoosi – muuten ne lähinnä häiritsevät naapureita.

Rappukäytäviin ja sisätiloihin ei kannata päästää tuntemattomia. Varmista, että ulko-ovet menevät perässäsi lukkoon.

Kalliit merkkivaatteet eivät ole turvassa pesutuvan naruilla.

Arvo-omaisuutta ei kannata säilyttää näkyvästi häkkivarastossa.


Tuholaisten torjunta

  • Hylätyt kalusteet on syytä tarkistaa tuholaisten varalta. Erityisesti tekstiilikalusteet kuten sohvat, nojatuolit ja patjat voivat sisältää kutsumattomia vieraita.
  • Ulkomaanmatkan jälkeen vie matkalaukkusi ensin parvekkeelle ja käy sisältö huolella läpi.
  • Jotta tuholaiset eivät leviäisi asunnosta toiseen, on suositeltavaa kertoa tuholaishavainnoista myös naapureille.
  • Tuholaisten tunnistamista helpottavia tietoja, kuvia ja torjuntakeinoja löytyy mm. Sisätilojen tuholaiset sivustolta.


TOAS on koonnut toimintaohjeita tuholaisten varalta

Erilaiset pienet tuholaiset liittyvät toisinaan asumiseen. Usein jo perusteellinen siivous riittää tuholaisista eroon pääsemiseen, mutta joskus ongelma saattaa karata käsistä. Tällöin tulee olla yhteydessä vuokranantajaan tai huoltoyhtiöön, jotta ongelma ei pääse leviämään muihin asuntoihin. Tuholaisten ennaltaehkäisyyn riittää viikkosiivous ja ajoittainen perusteellisempi siivous. Alla on esiteltynä lyhyesti viisi yleisintä kodin pientuholaista.

  • Sokeritoukka viihtyy kosteassa, pimeässä ja epäsiistissä ympäristössä. Aikuinen sokeritoukka on noin 1 cm pitkä hopeanhohtoisten suomujen peittämä hyönteinen. Yleensä voit tavata sokeritoukan kylpyhuoneen lattialta, kun laitat valot pitkän ajan jälkeen päälle. Sokeritoukka on vikkelä viipottaja, joka syö melkein mitä tahansa: tapettiliimasta homeiseen paperiin ja valokuviin, kylpyhuoneissa ruuaksi kelpaavat hiukset, ihokarvat, irronneet ihosolukot sekä lika. Jos sokeritoukkia on paljon, se saattaa viitata kosteusvaurioon, sillä sokeritoukka syö myös homesienien rihmastoa ja itiöitä. Yleensä sokeritoukka on verrattain harmiton; niiden aiheuttama haitta vähäinen ja se harvemmin lisääntyy kiusaksi asti. ­Sokeritoukasta pääsee eroon esim. ­kaatamalla kiehuvaa vettä kaikkiin viemäreihin, imuroimalla lattiapinnat huolellisesti ja käsittelemällä esiintymispaikat tarkoitukseen sopivalla hyönteismyrkyllä.
  • Riisihärö on elintarviketuholainen, joka kulkeutuu asuntoon mm. leipäviljan, kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden mukana. Riisihärö voi löytyä myös lesepakkauksesta tai kaurahiutaleista. Riisihärö on pieni ja litteä n. 3 mm pitkä, tummanruskea kuoriainen, jonka etuselän reunoissa on piikkimäiset lisäkkeet. Jos havaitset riisihäröjä tai muita elintarviketuholaisia ruokakaapissasi, hävitä saastuneet ja tiiviisti pakkaamattomat elintarvikkeet ja imuroi ja pese kaappi huolellisesti. Imuroi keittiössä myös muut tilat ja erityisesti kiinnitä huomiota uunin rakosiin ja paikkoihin, joihin kertyy erityisesti leivänmurusia. Puhdista hyvin leipälaatikko, sen ympäristö, leikkuulaudan alus ja leikkuulaudan alapuolella olevat laatikostot, joihin myös helposti tippuu leivänmuruja. Älä unohda imuroida uunin ja jääkaapin alta ja takaa. Vie pölypussi ulos roskiin. Voit lisäksi sumuttaa kaapin tarkoitukseen sopivalla hyönteismyrkyllä. Kaikki kuivamuona on hyvä säilyttää jonkin aikaa tiiviissä pusseissa (esim. minigrip-pusseissa) tai tiiviissä laatikoissa. Voit olla yhteydessä TOASin kiinteistöosastoon tai kohteesi huoltoyhtiöön, mikäli epäilet tuholaisen levinneen ­­­­­ laajemmalle.
  • Sokerimuurahainen on musta, noin 4mm pitkä muurahainen, jonka pesä on yleensä ulkona maassa (kukkapenkissä, laattojen, kivien ja laudankappaleiden alla tai sokkelin vieressä). Rakennuksissa ne asettuvat mielellään kivijalan halkeamiin ja koloihin sekä lattian alle. Sisään se tunkeutuu kevättalvella, keväällä ja kesällä ravinnonhakumatkoillaan. Sokerimuurahainen pitää kaikenlaisesta makeasta ja myös kuolleista hyönteisistä. Tämä tuholainen on vaaraton, mutta melko epämiellyttävä tunkeutuessaan kaikkialle missä ravintoa on saatavilla. Jos tapaat asunnossasi muurahaisia, siivoa leivän murut ja muut ruuantähteet pois, ylläpidä siisteyttä ja käytä muurahaisten torjuntaan tarkoitettuja aerosoleja tai muurahaissirotteita. Jos muurahaisia esiintyy runsaasti, ole yhteydessä TOASin kiinteistöosastoon tai kohteesi huoltoyhtiöön.
  • Turkiskuoriainen on tekstiilituholainen, joka viihtyy lämpimissä huoneissa. Kuoriainen on 4-5 mm pitkä, toukka 10 mm. Toukka piileskelee yleensä pimeissä paikoissa (välipohjatäytteissä, jalkalistojen ja mattojen alla, komeroissa) ja syö pääasiassa tekstiilipölyä ja kuolleita hyönteisiä. Erityisesti toukat käyvät likaisten ja tahraisten vaatteiden kimppuun. Toukat jättävät jälkeensä ruskeankeltaisia ja viivallisia nahkoja, joissa on pitkä ja joskus tuuhea karvatupsu toisessa päässä. Turkiskuoriainen voi kulkeutua kotiin esimerkiksi vanhojen vaateiden mukana kirpputoreilta. Jos tekstiilituholaisia esiintyy, suursiivous asunnossa on paikallaan: siivoa kuolleet hyönteiset kattolamppujen varjostimista, tarkista ja puhdista vaate- ja liinavaatekaapit, tutki ja pese kaikki käytettynä hankitut tekstiilit, imuroi ja pese hyllyt, kaapit ja laatikot ja pidä tekstiilien pitopaikat puhtaina. Varastoi tekstiilit aina puhtaina. Talvella myös tuuletus on tehokas toimenpide, sillä jo pienikin pakkanen tappaa kuoriaisen kaikki kehitysasteet. Mikäli tapaat asunnossasi turkiskuoriaisia (tai muita tekstiilituholaisia), ilmoita asiasta TOASin kiinteistöosastolle.
  • Lutikka on n. 8 mm pitkä, leveä ja litteä ja pahanhajuinen hyönteinen. Se on tavallisesti ruskea, mutta kauan ravinnotta olleet yksilöt ovat vaaleampia. Lutikka imee ihmisestä verta yöaikaan. Lutikka ei levitä tauteja, mutta purema saattaa aiheuttaa joillekin ihmisille kutinaa, kirvelyä, turvotusta ja paukamia. Asuntoihin lutikka kulkeutuu esimerkiksi ulkomaantuliaisena tai käytettyjen huonekalujen mukana. Se ei siirry asuntoihin elintarvikkeiden mukana. Lutikka oleskelee päivisin vuoteissa, tapetin halkeamissa, taulujen ja ryijyjen takana tai listojen raoissa. Sen huomaa parhaiten tummista ulosteläikistä olinpaikkojen lähistöllä. Lisäksi saattaa näkyä tyhjiä toukannahkoja ja munankuoria. Siisteys ja hyvä hygienia auttavat lutikoiden ennaltaehkäisyssä. Ole aina yhteydessä TOASin kiinteistöosastoon, mikäli havaitset asunnossasi lutikoita.

Lue lisää tuholaisista ja niiden torjunnasta esimerkiksi täältä: www.hyonteismaailma.fi.

(Lähde: TOAS Asuntoasia- asukaslehti 1/2014)