Neuvis 3/13

Kokous pidettiin 21.3.2013 alkaen klo 17:00 TOASin neuvottelutilassa.

Neuvisraportti sisältää pääosin otteita kokouspöytäkirjasta pienine muunnoksine.

  • TOASin tilinpäätös vm. 2012 saatu valmiiksi. Talouspäällikkö Jari Kivipelto ja TOASin tilintarkastaja Hannu Lamberg kävi raportoimassa kokouksessa.
    • TOASn talouspäällikkö Jari Kivipelto esitteli menneen vuoden tilinpäätöstä, jonka TOASn hallitus oli jo hyväksynyt edellisessä kokouksessaan 17.4. Koko säätiön tulot olivat nousseet edellisestä vuodesta noin miljoonalla eurolla. Tämä nousu saatiin aikaan vuokrankorotuksilla sekä uusien kohteiden tuottamilla vuokratuloilla. TOAS sai rahaa myös liiketilojen vuokrista erityisesti keskustan alueelta.
    • Hoitokulut olivat nousseet noin puolellatoista miljoonalla edelliseen vuoteen verrattuna ja myös korjauksia oli paljon toteutettavana. Säästöjä kuitenkin saatiin aikaan lämmityskuluista, sähköstä ja siivouksesta. Toteutuneista korjauksista saatiin säästöjä kilpailuttamalla ne.
    • Budjetti pystyttiin ylittämään noin miljoonalla eurolla ja henkilökunta on tähän hyvin tyytyväinen. Neuvisedustaja L??? esittää kysymyksen kilpailutukseen liittyen ja Kivipelto kertoo kuinka siivouskertoja kohteissa vähennettiin kolmesta kerrasta viikossa kahteen kertaan viikossa. Myös huoltosopimusten hinta saatiin näillä keinoin laskemaan kaksikymmentä prosenttia.
    • Seuraavaksi Kivipelto esitteli muutamia kuvaajia viime vuoden muutoksista. Omavaraisuutta oli onnistuttu nostamaan hieman ylijäämien kautta, asuntojen käyttöaste oli laskenut hieman ja ajan kuluessa yksiöitä oli onnistuttu hankkimaan suhteessa paljon enemmän lisää kuin muunlaisia asuntoja. Tällä tavoin oli onnistuttu vastaamaan markkinoiden suureen kysyntään yksiöille. TOASlla on tavoitteena saada noin sata asuntopaikkaa lisää vuotta kohti. Myös vaihtuvuutta on pyritty laskemaan kulujen minimoimiseksi. Todellinen luku vaihtuvuusprosentille vuodessa on n. 67%, joka on normaaleihin taloyhtiöihin verrattuna erittäin suuri. Asuntohakemuksia käsitellään edellisten vuosien tapaan noin 15 000 vuodessa. TOASn kiinteistöt löytyvät enimmäkseen keskustasta ja Hervannasta opiskelupaikkojen lähistöiltä.
    • Suurin säästö vähään aikaan oli saatu aikaan muutama vuosi sitten asennetulla lämmityksen hallinta järjestelmällä. Säästöjä on saatu jopa 500 000 euroa vuodessa. Tähän liittyen L??? kysyy, että onko tämä toteutettu asuntojen mukavuuden kustannuksella, sillä joissain asunnoissa lämpötila on päässyt laskemaan selvästi alle kahdenkymmen asteen. Kivipelto toteaa entiseen tapaan, että asunnot ovat yksilöitä ja TOAS reagoi heti jos jotain korjattavaa on. Lämpötilaan liittyvien valitusten määrä on laskeutunut kuitenkin muutoksen jälkeisestä sadasta viidestäkymmenestä aina vain kahteenkymmeneen vuotta kohden. Neuvisedustaja K??? toteaa, että myös Kirstin rannassa on tiettyjä asuntoja, joissa lämpötila pääsee laskemaan asumiskelvottomaksi.
    • Kellään ei ollut enää lisää kysyttävää Kivipellon esityksestä ja TOASin tilintarkastaja Hannu Lamberg kommentoi vuotta 2012 erittäin onnistuneeksi. Tärkein asia asukkaiden kannalta oli vuokrienkorotuksen suuruuden määritys ja sekin pysyi markkinatason alapuolella. TOASlle on asetettu tavoitteeksi, että sen opiskelijoille tarjoamien asuntojen hinnat pysyisivät kymmenen prosenttia halvempina kuin vapaiden markkinoiden tarjoamat asunnot. Tällä hetkellä on pystytty ylläpitämään ne noin neljätoista prosenttia halvempina. Lamberg ilmaisee olevansa etujenvalvojana tyytyväinen vuoden 2012 tilanteeseen.
    • L??? kysyy vielä hieman edelliseen asiaan liittyen, että miksi hallintokulut ovat nousseet ja, että voisiko tähän olla syynä esimerkiksi henkilöstön palkkojen korotukset. Tähän Lamberg vastaa, että käytännössä ne eivät ole muuttuneet juurikaan niitä oli vain järjestelty tilinpäätökseen hieman eri tavalla. TOAS on pyrkinyt vuosien kuluessa keventämään hallintoaan huomattavasti.
  • Asukastyytyväisyyskyselystä: Pia Ylimäki kertoi, että kysely on edelleen saman firman (Innolink) tuottama ja siten se on vertailukelpoinen edellisten vuosien kyselyiden kanssa. Se toteutettiin tammikuussa. Kyselyyn vastasi kaksikymmentäkaksi prosenttia asukkaista, joka vastaa noin kahtatuhatta asukasta. Kyselyn keskeisimpiä tuloksia olivat, että Toasnet toimii hyvin, asunnot ovat mukavan edullisia ja ne sijaitsevat hyvissä paikoissa.
    • Erityisesti TOAS oli onnistunut kyselyn mukaan vuonna 2012 seuraavissa asioissa: Asukastoimikuntien aktiivinen toiminta, Saunavuorot, Vuokra maksu on vaivatonta, Toasnet toimii moitteettomasti.
    • Parannettavaa löytyi erityisesti seuraavista asioista: Asuntojen siisteys muuttohetkellä, Jonotussysteemi, Korjausten suorittaminen, Yksilöiden toiveiden huomiointi, Asuntojen hinnat.
    • Näitä asioita on yritetty aikaisemminkin parantaa, mutta suuren toimijan on kuitenkin melko vaikeaa huomioida yksilöitä. Turhat lupaukset on onnistuttu lopettamaan vuoteen 2008 mennessä ja kyselyn mukaan myös henkilöstön ammattitaito on nykyään paremmalla mallilla.
    • Edustaja N??? tiedusteli Ylimäeltä jonotussysteemiin liittyen, onko TOAS tietoinen siitä, että jonossa on mahdollistaa ”kelluttaa” oma hakemuksensa ja miten tämä mahdollisesti vaikuttaa muutenkin huonon arvosanan saaneeseen jonotussysteemiin. Pia kertoi, että TOAS on tietoinen asiasta, mutta mitään konkreettista tämän lopettamiseksi ei oltu vielä suunniteltu.
  • SOANK: Puheenjohtaja kertoi, että ensimmäisen kokouksen ajankohta on varmistunut ja, että se järjestetään Lappeenrannassa. Siellä on tarkoitus keskustella LOASn strategiasta, sekä LUT:n Green Campus-toiminnasta.
  • TOAS Hallitus: TOAS investoi vajaaseen viiteenkymmeneen uuteen parkkipaikkaan, toimitusjohtajan tulospalkkiomallia on käsitelty sekä on käyty keskustelua Wäinölän julkisivuremontista. Kauppakadun tilanne on edelleen sama, eli keskustellaan kohteessa oleviin vesivahinkoihin liittyen myyjän vastuusta. Lisäksi edellisessä hallituksen kokouksessa tarkasteltiin TOASn vuosikertomusta.
  • Rakennustoimikunta: rakennustoimikunnan edellisessä kokouksessa setvittiin erityisesti Pekolan peruskorjausta ja kuinka kovinkaan moni rakennusliike ei ole kovin innokkaasti lähtenyt mukaan tarjouskilpailuun kohteen vaikeuden vuoksi. Kokouksessa pohdittiin myös TOASia vaivannutta hissien rikkoutumisongelmaa. Ilmeisesti syynä tähän on se, että asukkaat hyppivät hisseissä ja, että hisseihin kulkeutuu kengissä hiekoitussepeliä. TOAS on muuttanut vakuutusasioitaan siten, että suihkuunsammumisia ei enää korvata vaan ne jäävät asukkaan omalle vastuulle. Näitä tapauksia on tapahtunut perinteisesti muutama vuodessa.