Neuvis 5/2009

Asukastoimikuntien neuvottelukunnan viides kokous 10.11.2009 järjestettiin pikkujoulujen yhteydessä.

Kokouksen aluksi neuvis valitsi edustajia seuraavalle kaudelle:

  • Uusi asukkaiden edustaja ja varahenkilö TOASin hallitukseen erovuorossa olevien tilalle. Hallituksen toiminnasta ja jäsenten tehtävistä keskusteltiin lyhyesti ja halukkuutensa ilmaisivat Pekka Sillanpää (Paawola), Antti Heinikkala (Tekniikantornit) ja Janne Aaltonen (Veijonhovi). Äänestyksen tuloksena Pekka Sillanpää valittiin neuvottelukunnan edustajaksi hallitukseen ja hänen henkilökohtaiseksi varaedustajakseen Janne Aaltonen.
  • Neuviksen edustajiksi SOANKiin valittiin Janne Aaltonen (Veijonhovi), Petteri Hiltunen (Ilmari) ja Oskari Timperi (Janka), varaedustajaksi Maarit Pirinen (Leenanlinna).
  • Asukkaiden nimeämänä tilintarkastajana jatkaa Hannu Lamberg ja hänen varatilintarkastajanaan Mikko Jokinen.

Kohteiden kuulumisina Timontalojen edustaja kertoi kohteen saunavuorojen uudistamisesta 30 min pituisiksi ja biljardipöydän hankinnasta. Keskusteltiin kerhotilojen lukitsemisesta ja käyttötavoista sekä yhteistilojen siisteyden ylläpitämisestä ja tilojen varustelusta.

Hallitusedustajien terveisinä Vuoreksen alue on todettu liian kalliiksi TOASille. Vähemmistövaltuutetun selvitys vaihto-opiskelijoiden vuokrien jyvityksestä etenee, käsittely jatkuu edelleen. Patentti- ja rekisterihallitus vastasi selvitykseen ja säätiö sai odotetusti puhtaat paperit vaalirahoitusjupakasta.

Muina esille tulevina asioina toimitusjohtaja Timo Lehto esitteli säätiön energiansäästötavoitteita. Energiakustannukset ovat kuluneiden 18 kk aikana kohonneet huomattavasti, joten säästötoimenpiteiden tavoitteena on leikata energiankäyttöä noin kymmenen prosenttia. Talotekniikan osalta kannattavia säästötoimenpiteitä on kuitenkin rajallisesti, joten asukkaita pyritään kannustamaan säästötalkoisiin karsimalla energiantuhlausta. Vuotavien hanojen ja turhaan käynnissä olevien sähkölaitteiden tai valaisimien sekä huoneistojen ylilämmön kaltaisiin ongelmiin on vaikeaa puuttua ilman asukkaiden apua ja aktiivista toimintaa. Asukastoimikuntien rooli tiedonjakelussa ja asukkaiden informoinnissa on tärkeä osa kampanjaa, ja osana tulevaa kotisivu-uudistusta asukastoimikunnille pyritään tarjoamaan materiaalia ja keinoja tehokkaaseen tiedottamiseen. Motivaatiota energiatalkoiluun pyritään parantamaan tarjoamalla asukastoimikuntien käyttöön lisämäärärahoja, jos energiankulutusta pystytään suitsimaan tavoitteiden mukaisesti.

Pasi Mäkinen kertoi tarkemmin säästötoimenpiteistä ja korosti, että lämmitys- ja kustannussäästöjä pyritään toteuttamaan ns. pehmein keinoin eli palvelutasoa ja asukasviihtyvyyttä heikentämättä. Esimerkkinä Mäkinen mainitsi asukastoimikuntien ja isännöitsijöiden yhteistyön saunavuorojen järkeistämisessä mahdollisen tyhjäkäytön leikkaamiseksi ja toivoi asukastoimikunnilta oma-aloitteisuutta saunavuorojen käytön seurannassa ja kehittämisessä. Lisäksi Mäkinen kertoi osallistumisesta energiansäästölamppuprojektiin yhteistyössä energiayhtiöiden kanssa. Projektiin on tarkoitus valita ainakin yksi asuntokohde, jonka avulla selvitetään energiansäästölamppujen mahdollisia sivuvaikutuksia sähköverkkoon.

Energiansäästömenetelmistä ja ongelmista sekä vaikutuskeinoista keskusteltiin laajasti. Lehto korosti, että energiatalkoot ovat vielä alkuvaiheessa ja toimenpiteitä ja ratkaisuja etsitään, mutta tärkeintä on aloittaa toiminta tiedonjakelulla ja yhteistyöllä asukkaiden kanssa.

Kokouksessa nähtiin keskustelun herättämiseksi kaksi esitystä kohdetoiminnasta ja asukasviihtyvyydestä Tekniikan- ja Tieteentorneilta sekä Paawolasta, joiden päätteeksi keskusteltiin tapahtumien järjestämisestä ja osallistumisaktiviteetista eri tyyppisissä asuntokohteissa. Kokouksen jälkeen jatkettiin pikkujoulujen merkeissä. Tekniikan- ja Tieteentornien esitys liitteenä.

- Antti Heinikkala